Categories
Articole Pentru suflet Recomandari Stiri

Care sunt principalele diferente dintre coniac si tuica

Victor Hugo numea coniacul lichiorul zeilor. Acesta a devenit rapid un simbol al luxului Francez, cel mai bun tip de „tuica” pe care banii il pot cumpara. Cu toate acestea, multi nu cunosc diferentele dintre coniac si tuica de Prahova.

De unde provin?

Coniacul provine din regiunea Cognac din sud-vestul Frantei, recunoscuta pentru solul sau superior, clima si topografia care a contribuit la cresterea strugurilor in cele mai bune conditii.

Tuica, pe de alta parte, poate proveni din fiecare particica a lumii.

Cum se produc?

Tuica in general se refera la spiritul distilat din sucul fructelor fermentate. Poate fi produsa din struguri si alte tipuri de fructe. Coniacul se face din struguri albi culesi din 6 teritorii diferite. Lichidul trebuie distilat de 2 ori, iar sesiunea de distilare tine din luna octombrie pana in luna martie.

Dupa procesul de distilare, lichidul este imbinat si lasat la imbatranit, ceea ce face coniacul sa aiba aroma aceea speciala. Inainte de a fi produs in masa, o comisie formata din 7 oameni este formata pentru a gusta diferite monstre de coniac pentru a trimite pe piata cel mai bun sortiment. Pentru a fi printre acesti 7 jurati, ai nevoie de aproximativ 10 ani de training.

Coniacul trebuie lasat sa imbatraneasca cel putin 2 ani intr-un recipient din stejar. Atat coniacul cat si tuica pot fi servite in cocktail-uri. Bauturile mai vechi pot adauga arome usor sprice, precum nucsoara si scortisoara.

Despre tuica se spune, ca despre multe alte lucruri de pe lumea asta, ca a fost inventata dintr-un acident. La inceputul secolului 16, niste comercianti olandezi au distilat vinul pentru a-i pastra aroma pe timpul unui transport si pentru a-l putea exporta in volume mari, intentionand sa adauge apa o data ajunsi la destinatie. Insa inainte sa ajunga la destinatie, oamenii au aflat ca noua formula are un gust foarte bun, iar apa nu mai era necesara.

Multe tari care faceau vin au inceput sa produca tuica dupa aceasta formula. Cele mai fine si recunoscute variante de tuica vin din Franta, chiar daca Spania, Bulgaria, Georgia si Romania au contributi si ele la calitatea de imbuteliere.

Insa, doar daca ai o sticla de vin, nu inseamna ca poti obtine tuica din ea. Tuica este distilata din baza vinului produsa din struguri tineri, care au o aciditate mare si nivele scazute de zahar. Sucul obtinut din acesti struguri este pus la fermentat pentru 2 sau 3 saptamani, iar dupa aceea, cand sucul este pregatit pentru a fi distilat, se aplica un proces de potrivite a gradelor.

Unde este facuta tuica?

Franta, tara cu cea mai larga si mai cunoscuta gama de vinuri, este un jucator important pe piata producatorilor de tuica. Tara este, in principal, cunoscuta pentru 2 stiluri: Cognac si Armagnac. Si Romania este cunoscuta pentru productia de tuica, mai ales in zonele rurale. Pentru a putea gusta din cele mai bun sortimente, puteti cauta tuica Prahova sau palinca Prahova. Spania este si ea o tara importanta producatoare de coniac si tuica.